«Κλεψύδρα»: μια συνεργασία του Εργαστηρίου με το Τμήμα Ιατρικής

Το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Δημόσια Υγεία» του τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών, και το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα «OACConnect Us» με την υποστήριξη των Συλλόγων «Άλμα Ζωής», «Φλόγα», «ΑγκαλιάΖΩ», Ξενώνα Ογκολογικών Ασθενών «ΕΛΠΙΔΑ» και την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία Παράρτημα Πάτρας, σας προσκαλούν στην 7η εκδήλωση «Η Δημόσια Υγεία στο Προσκήνιο» με θέμα «Η Ανθρώπινη Ιατρική στα χρόνια νοσήματα» που διοργανώνουν τη Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 2023 και ώρα 18.00-21.00 στο Συνεδριακό Κέντρο Πανεπιστήμιου Πατρών.

Το συνοπτικό πρόγραμμα της εκδήλωσης είναι:

18:00-18:20:  Χαιρετισμοί

18:20-18:30: Παρουσίαση Π.Μ.Σ. Δημόσια Υγεία, πρόγραμμα OACCUs

18:30-18:40: Αριστείες των Πτυχιούχων ΠΜΣ

18:40-18:45: Παρουσίαση video για την επιβίωση από OACCUS

18:45-19.00Πως το κράτος μπορεί να βρίσκεται δίπλα στο χρόνιο ασθενή, Χαράλαμπος Μπονάνος, Αντιπεριφερειάρχης Υγείας

19:00-19:30Ανθρώπινη Ιατρική και Τεχνοπολιτισμός, Αθανάσιος Δρίτσας, Καρδιολόγος, Αναπλ. Διευθυντής, Τμήμα Αναίμακτης Καρδιολογίας, Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, Συνθέτης και συγγραφέας, Fellow International Association of Music and Medicine (IAMM).

19.30-20.30:ς μιλήσουμε με τους ογκολογικούς ασθενείς

Ογκολογικοί ασθενείς σε ανοικτή συζήτηση με τους γιατρούς τους.

Εισαγωγή: Γιώργος Καπετανάκης, Πρόεδρος Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου

Συμμετέχουν ο καθηγητής παθολογίας – ογκολογίας Χαράλαμπος Καλόφωνος, η διευθύντρια Ογκολογικού Τμήματος «Αγίου Ανδρέα» Αθηνά Χριστοπούλου, ο καθηγητής ακτινοθεραπευτικής Δημήτριος Καρδαμάκης, ο καθηγητής Ψυχιατρικής Κωνσταντίνος Ασημακόπουλος, η προϊσταμένη του Ογκολογικού Τμήματος του ΠΓΝΠ Άννα Βήχα.

20:30: Βράβευση Χαράλαμπου Καλόφωνου από κ. Ζένια Σαριδάκη, Πρόεδρο Ογκολόγων-Παθολόγων Ελλάδας για την πολυετή προσφορά του στον ογκολογικό ασθενή.

20:45: Χορευτική Παράσταση «Κλεψύδρα» σε συνεργασία με το Εργαστήριο Σκηνικής Πράξης και Λόγου, Τμήμα Θεατρικών Σπουδών, Υπευθ: Κάτια Σαβράμη, Αναπλ. Καθηγήτρια

Το Εργαστήριο Σκηνικής Πράξης και Λόγου του Τμήματός Θεατρικών Σπουδών, παρουσίασε την χορευτική παράσταση με τίτλο «Κλεψύδρα» στο πλαίσιο της εκδήλωσης «Η Δημόσια Υγεία στο Προσκήνιο» με θέμα «Η Ανθρώπινη Ιατρική στα χρόνια νοσήματα», του τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών.

Η παράσταση του Εργαστηρίου Σκηνικής Πράξης και Λόγου, του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πατρών, με τίτλο «Κλεψύδρα» βασίζεται σε ιδέα της Κάτιας Σαβράμη, Χορολόγου, σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα OACCUs και ειδικότερα τον καθηγητή Απόστολο Βανταράκη και την εικαστικό Έφη Χαλυβοπούλου. Το OACCUs στοχεύει να αποτελέσει ζωτικό μέρος του νέου δικτύου EU4Health για νέους επιζώντες από καρκίνο. Το καλλιτεχνικό έργο της Χαλυβοπούλου χρησιμοποιήθηκε για το βίντεο, με animation των ζωγραφικών της έργων. Τα έργα αυτά προέκυψαν από 10ετή έρευνα των βιολογικών χαρτών του εσωτερικού του σώματος και μετουσιώθηκαν από την καλλιτέχνιδα σε υπερμεγέθη αφαιρετικά έργα. Το βίντεο, με montage/animation του Νίκου Φάλαγγα, δημιουργήθηκε ειδικά για την παράσταση και συνδυάζει το ρυθμό της μουσικής του Philip Glass με την κίνηση/χορό των συμμετεχόντων φοιτητών του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών. Τα επιλεγμένα κείμενα έχουν γνώμονα την θετική στάση της τέχνης- της ποίησης και του θεάτρου – απέναντι στην ασθένεια και τον θάνατο.

Τίτλος: «Κλεψύδρα»

Μουσική:Philip Glass, Metamorphosis

Συντελεστές

Κάτια Σαβράμη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Τ.Θ.Σ., Καλλιτεχνική επιμέλεια https://esplo.theatrical.upatras.gr/en/

Έφη Χαλυβοπούλου, Professor, Head of Visual Arts and Art History, Deree – ACG. Οπτικό υλικό και επιμέλεια βίντεο www.halivopoulou.net

Νίκος Φάλαγγας, Associate Lecturer, Department of Communication & Cinema Studies, Deree – ACG, Animation, montage

Μαρία Φραγκή μέλος ΕΕΠ του Τ.Θ.Σ., Επιλογή κειμένων

Χορευτές-περφόρμερς

Θεανώ Βανταράκη, σόλο-χορεύτρια και σύνθεση, καθηγήτρια χορού και φοιτήτρια του Τ.Θ.Σ. Ομάδα φοιτητών του Τ.Θ.Σ. που συμμετέχουν στην παράσταση στο πλαίσιο του εργαστηριακού μαθήματος Χορολογία στο χορό και το θέατρο: Ιωάννα Αδαμοπούλου, Ελευθερία Αλπίτση, Κωνσταντίνος Γελαδάρης, Θεοδώρα Γκιβίση-Μαμά, Χαραλαμπεία-Ειρήνη Κούλια, Bianca Mangelli, Παρασκευή-Δήμητρα Μελισσού, Δήμητρα Μπίστα, Νικόλαος Παναγόπουλος, Φωτεινή Ράμμου, Σοφία (Κας) Σαμιώτη, Ανδρομάχη Ταξιάρχη.

Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε εδώ.

Συνεργασίες

Barba-Varley Foundation ISTΑ “Learning to see”
ODIN TEATRET
ΚΕΝΤΡΟ ΘΕΑΤΡΙΚΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑΣ