«Το ψέμα κι η αλήθεια μέσα στα παραμύθια»

Το Εργαστήριο Σκηνικής Πράξης και Λόγου του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πατρών σε συνεργασία με την Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου Πατρέων – Καρναβάλι Πάτρας υλοποιεί το πρόγραμμα «Το ψέμα κι η αλήθεια μέσα στα παραμύθια».

Στα εργαστήρια που άρχισαν την 7η Δεκεμβρίου 2021 και θα συνεχίζονται έως την 13η Μαΐου 2022 (κάθε Τρίτη και Παρασκευή) οι μαθητές των δημοτικών σχολείων παρακολουθούν αφηγήσεις ελληνικών λαϊκών παραμυθιών. Τα παραμύθια, όπως ξέρουμε, έχουν τις ρίζες τους στην πιο αρχαία ανατολή του κόσμου και γεννήθηκαν ταυτόχρονα σε όλους τους πολιτισμούς από τις Ινδίες και την Κίνα έως την Ελλάδα και την υπόλοιπη Ευρώπη. Τα παραμύθια είναι μαγικά, ζωομορφικά, χιουμοριστικά, διδακτικά, παρηγορητικά και διαδραματίζονται σ΄ έναν κόσμο παραμυθένιο, μυθικό , υπερβαίνων τα όρια της πραγματικότητας. Σε αυτό τον κόσμο ο μικρός και ο μεγάλος ακροατής βρίσκει ό,τι τον γοητεύει και το οικειώνεται σαν παρακαταθήκη και πολύτιμη προσωπική του κληρονομιά για την πορεία της ζωής του. Οι μικροί ακροατές στην αίθουσα Κ7 παρακολουθούν τις αφηγήσεις των παραμυθιών, συμμετέχουν στη δημιουργική ακρόαση και στη συνέχεια « δημιουργούν » επιλέγοντας κάθε φορά είτε να κάνουν ένα δικό τους παραμύθι, είτε να φτιάξουν ένα τραγούδι, είτε να κατασκευάσουν μάσκες και κοστούμια για τους ήρωες.

Υπεύθυνες του προγράμματος «Το ψέμα κι’ η αλήθεια μέσα στα παραμύθια» είναι η Δέσποινα Γεωργακοπούλου (΄΄ Υποκριτική ΙΙ ΄΄&΄΄Υποκριτική στο πλαίσιο του Θεάτρου στην Εκπαίδευση΄΄) και η Μαρία Φραγκή, («Διδακτική του θεάτρου ΙΙ-Το θέατρο και το δράμα στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση») , μέλη ΕΕΠ του Τ.Θ.Σ. και διδάσκουσες στο Εργαστήριο Σκηνικής Πράξης και Λόγου του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πατρών. Οι φοιτητές τρίτου και τέταρτου έτους και άλλα μέλη του Ε.Σ.Π.Λο., στο πλαίσιο της εκπαίδευσής τους, ετοιμάζουν και αφηγούνται παραδοσιακά ελληνικά παραμύθια στους μαθητές της Πάτρας.

Συνεργασίες

Barba-Varley Foundation ISTΑ “Learning to see”
ODIN TEATRET
ΚΕΝΤΡΟ ΘΕΑΤΡΙΚΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑΣ