Το Εργαστήριο Σκηνικής Πράξης και Λόγου, του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών Πανεπιστημίου Πατρών, με αφορμή τα 170 χρόνια από τη γέννηση του Σπυρίδωνος Περεσιάδη στο Μεσορρούγι Αχαΐας και τα 130 χρόνια από την πρώτη παρουσίαση του έργου του «Η Γκόλφω», διοργανώνει υπό την αιγίδα του ΥΠ.ΠΟ. επιστημονικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις στο Πανεπιστήμιο Πατρών και στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πατρών (Αίθουσα Μπάρρυ), από τις 16 Οκτωβρίου, με αποκορύφωμα το διήμερο 24-25 Οκτωβρίου 2024.
Οι εκδηλώσεις που υποστηρίζονται από το Ίδρυμα Ι&Ε Τοπάλη, την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, τον Δήμο Πατρέων κ.ά αποσκοπούν στην προσέγγιση και ανάδειξη του σπουδαίου αυτού θεατρικού έργου του Αχαιού δημιουργού, που με τη δύναμη και την αλήθεια του εξακολουθεί να τέρπει και να συγκινεί το θεατρόφιλο κοινό και γενιές καλλιτεχνών όλων των μορφών έκφρασης, από τους συγγραφείς και τους ηθοποιούς έως τους κινηματογραφιστές, τους μουσικούς κ.ο.κ.
O Διευθυντής του Εργαστηρίου Σκηνικής Πράξης και Λόγου
Άγις Μαρίνης
Αναπληρωτής Καθηγητής Τ.Θ.Σ.
Συνοπτικό βίντεο των εκδηλώσεων:
Αναλυτικά οι εκδηλώσεις:
> Η Γκόλφω με τα μάτια σύγχρονων νέων δημιουργών (με την υποστήριξη του Ιδρύματος Ι&Ε Τοπάλη)
Στις 16/10/2024 θα γίνουν στο Συνεδριακό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών τα εγκαίνια της πολύτεχνης έκθεσης που θα διαρκέσει έως τις 25/10/2024 και έχει ενταχθεί στο πλαίσιο του Welcome UP Festival. Στην Έκθεση θα παρουσιαστούν εικαστικές εγκαταστάσεις, video art και άλλες δημιουργίες εικόνας , ήχου και λόγου, νέων εικαστικών και φοιτητών του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών. (περισσότερα εδώ)
> Από τον Περεσιάδη στον Δημητριάδη
Στις 24/10/2024, στις 21.00 θα γίνει η πρώτη σκηνική ανάγνωση του έργου του Συγγραφέα και Ομότιμου Διδάκτορα Πανεπιστημίου Πατρών, Δημήτρη Δημητριάδη «Πανελλήνιον», που συνομιλεί διακειμενικά και δραματουργικά με την «Γκόλφω» του Περεσιάδη. Παίζουν φοιτητές της Δραματικής Σχολής «Δήλος» με ευθύνη διδασκαλίας-σκηνοθεσίας του Σίμου Κακάλα, στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πατρών (Αίθουσα Μπάρρυ). Μετά την παράσταση θα ακολουθήσει διάλογος με τον συγγραφέα Δημήτρη Δημητριάδη, ο οποίος θα παρευρίσκεται στις εργασίες όλου του αφιερώματος. (περισσότερα εδώ)
> Γκόλφω, η αθάνατη ηρωίδα του Σπυρίδωνος Περεσιάδη – Ερευνητικά ζητήματα
Στις 25/10/2024, από τις 09.00 έως τις 17.00 θα πραγματοποιηθεί στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πατρών Επιστημονική Ημερίδα με τίτλο: «Γκόλφω, η αθάνατη ηρωίδα του Σπυρίδωνος Περεσιάδη – Ερευνητικά ζητήματα», που αποσκοπεί στην ερευνητική προσέγγιση τόσο του κειμένου, όσο και της παραστασιακής επίδρασης και ποικιλομορφίας που έλαβε στην μακρόχρονη πορεία του (1893-2023). Το πεδίο που θα καλύψουν οι εισηγητές αφορά στις μεταμορφώσεις του δραματικού κειμένου σε άλλα είδη (κινηματογράφος, ποίηση, πεζογραφία, θέατρο σκιών κλπ.), τη διακειμενική παρουσία του, την υποδοχή του από την ομογένεια, την πρόσληψή του στον 21o αιώνα με πολλές παραστάσεις ή άλλες μορφές τέχνης.
Ο διάλογος της «Γκόλφως» με τις άλλες μορφές που λαμβάνει στην Ελληνική τέχνη –Βασίλαρος (θέατρο σκιών), Δημήτρης Δημητριάδης (θέατρο), Θόδωρος Αγγελόπουλος (κινηματογράφος) – είναι αέναος και παραγωγικός. Ο Σπυρίδων Περεσιάδης με τη «Γκόλφω» του άγγιξε τον σφυγμό και αφουγκράστηκε την αναγκαιότητα του καιρού του, ενώ ταυτόχρονα δημιούργησε έναν σύγχρονο μύθο, που περισσότερο από ένα αιώνα δεν έπαψε να απασχολεί με διαρκείς μετασχηματισμούς, ενώ ταυτίστηκε με την παράδοση αν και αποτελεί δημιούργημα μια συγκεκριμένης ιδεολογικής και αισθητικής κατηγορίας (ηθογραφία, κωμειδύλλιο, δραματικό ειδύλλιο).
Επιδιώκοντας έναν γόνιμο διάλογο μεταξύ θεωρίας και πράξης η Επιστημονική Ημερίδα θα ολοκληρωθεί με τους δημιουργούς (σκηνοθέτες, συγγραφείς, ηθοποιούς, εικαστικούς κ.ά) που θα λάβουν μέρος σε μια ανοιχτή συζήτηση, με τη μορφή στρογγυλής τράπεζας.
> Γκόλφω inProgress, 25/10/2024, στις 21.00
Το «Γκόλφω in Progress» είναι ένα εκπαιδευτικό/καλλιτεχνικό πείραμα όπου συναντώνται ηθοποιοί από τη νέα γενιά σπουδαστών Δραματικών Σχολών της Ελλάδας, με αφορμή το έργο του Περεσιάδη. Η κάθε σχολή συμμετέχει με μία πράξη από το έργο, ερμηνεύοντας με τον δικό της τρόπο και αφήνοντας να διακριθεί η δική της σκηνική γλώσσα. Παρουσιάζεται έτσι σε μία ενιαία παράσταση η ποικιλία των προσεγγίσεων που γεννά η εποχή μας και η σχέση που δημιουργείται μεταξύ του σήμερα και του χθες στην τέχνη του θεάτρου. Σε αυτή την συνάντηση έχουμε την Δραματική σχολή «Αρχή» με καθηγητή τον Δημήτρη Ήμελλο, την Δραματική σχολή και την Σχολή Σκηνοθεσίας του Εθνικού Θεάτρου με καθηγητή τον Σίμο Κακάλα, την Δραματική σχολή του Ωδείου Αθηνών με καθηγήτρια υποκριτικής την Μαρία Σαββίδου , καθηγήτρια Χορού-Κίνησης την Άλκηστη Πολύχρονη και με πρωτότυπη Μουσική Σύνθεση του Πέτρου Χοχλακάκη, την Δραματική σχολή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας με καθηγητή τον Γιάννη Λεοντάρη και το Εργαστήριο Σκηνικής Πράξης και Λόγου του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών Πανεπιστημίου Πατρών με καθηγήτρια την Μαρία Φραγκή. Πρόκειται, επί της ουσίας, για μια γόνιμη ανταλλαγή των μελλοντικών ηθοποιών, σκηνοθετών και άλλων καλλιτεχνών της παράστασης που θα συνεχίσουν μια μεγάλη παράδοση της σκηνικής τέχνης, με το βλέμμα στραμμένο στον 21ο αιώνα. (περισσότερα εδώ)
Παράλληλες δράσεις:
- «Παν τα πουλάκια στη βοσκή…» ,Υπαίθρια δράση, Κίνηση: Κάτια Σαβράμη, Γρηγόρης Μικρώνης, με συμμετοχή ομάδας φοιτητών από το Α και Β έτος του Τ.Θ.Σ. από το εργαστηριακό μάθημα Χορολογία στο χορό και το θέατρο
- Προβολή ντοκιμαντέρ «Η Γκόλφω στην Επίδαυρο» του Ηλία Γιαννακάκη
- Masterclass στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας.
Η πόλη της Πάτρας με την αξιοσημείωτη καλλιτεχνική κίνηση από τον 19ο αιώνα στον χώρο του θέατρουεπιχειρεί να καταστεί και πάλι πρωτοπόρα και φιλόξενη κοιτίδα ενός σύγχρονου διαλόγου καλλιτεχνών, φοιτητών, σπουδαστών και νέων δημιουργών στα ευρύτερα πεδία της τέχνης.
Η συντονιστική ομάδα των δράσεων που διοργανώνει το Εργαστήριο Σκηνικής Πράξης και Λόγου του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών Πανεπιστημίου Πατρών αποτελείται από τους: Κάτια Σαβράμη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Αντώνη Βολανάκη, Επίκουρο Καθηγητή, Κωνσταντίνα Ζηροπούλου, Επίκουρη Καθηγήτρια, Μαρία Φραγκή, Μέλος ΕΕΠ, Γιώργο Βαρελά, Μέλος ΕΔΙΠ, Ανδρέα Θανασούλα, Εκπαιδευτικό Δραματικής Τέχνης.
Την Επιστημονική ευθύνη των δράσεων έχει η Μαρία Φραγκή.
Στην προσπάθεια αυτή συμμετέχουν ακόμη οι φορείς: Ίδρυμα Ι. & Ε. Τοπάλη, ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας και υποστηρίζουν η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος και ο Δήμος Πατρέων.
Επιστημονική Ημερίδα, Παρασκευή 25/10/2024
Τμήμα Θεατρικών Σπουδών, Αίθουσα Κ11
Σύνδεσμος για όσα άτομα παρακολουθήσουν μέσω Zoom webinar:
https://upatras-gr.zoom.us/j/92362842239?pwd=v3di6Gu1phdn7RghBnCpR4fTshXeo7.1
Γκόλφω, η αθάνατη ηρωίδα του Σπυρίδωνος Περεσιάδη – Ερευνητικά ζητήματα
(Διά ζώσης ομιλίες και διαδικτυακή μετάδοση)
Α΄ ΜΕΡΟΣ
09.00 – 14.00
Προσφώνηση από τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών, Καθηγητή κ. Χρήστο Μπούρα
Χαιρετισμοί:
Γιώργος Ξυδόπουλος, Κοσμήτορας της Σχολής Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών
Χαράλαμπος Μπονάνος, Αναπληρωτής Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας
Βαγγέλης Πολίτης-Στεργίου, Πρόεδρος Ιδρύματος Τοπάλη
Γιάννης Καλατζόπουλος, Καλλιτεχνικός Διευθυντής ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πατρών
Ιωάννα Παπαγεωργίου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Πρόεδρος του Τ.Θ.Σ.
Άγις Μαρίνης, Αναπληρωτής Καθηγητής, Διευθυντής του Ε.Σ.Π.Λο.
1η Συνεδρία
Προεδρία: Ι. Παπαγεωργίου
Νικόλαος Αναστασόπουλος: Η ηρωίδα Γκόλφω στον ημερήσιο Τύπο των αρχών του 20ού αιώνα: αποτυπώσεις, μηνύματα και προσεγγίσεις
Όλγα Παπαζαφειροπούλου: Η Γκόλφω στο θέατρο και τον κινηματογράφο στην Αυστραλία: Η συμβολή του έργου του Περεσιάδη στη διαμόρφωση της θεατρικής ταυτότητας των πρώτων ομογενών.
Χρήστος Μεράντζας: Γκόλφω: ένα νεωτερικό παράδειγμα αυτοκαταναγκαστικής υποκειμενικότητας.
Θεόδωρος Κ. Σιόντης: Γκόλφω και Τάσος: η απεικόνιση του βουκολικού ειδυλλίου σε λαϊκές δημιουργίες και η μεταφορά του στη δημοτική μουσική.
Διάλειμμα 15 λεπτών
2η Συνεδρία
Προεδρία: Κ. Ζηροπούλου
Μάνος Στεφανίδης: Η σχέση λαϊκής ζωγραφικής, θεάτρου σκιών και κωμειδυλλίου. Ηρωικός μύθος και προνεωτερική κοινωνία.
Ιωάννα Παπαγεωργίου: Οι διασκευές του δραματικού ειδυλλίου «Εσμέ η Τουρκοπούλα» του Σπ. Περεσιάδη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Αριστείδη Κυριακού και στο θέατρο σκιών.
Ανθή Γ. Χοτζάκογλου: Τα «παιδιά» της Γκόλφως στον μπερντέ του Καραγκιόζη.
Κατερίνα Καρρά: Η «Γκόλφω» οπερέτα.
Διάλειμμα 15 λεπτών
3η Συνεδρία
Προεδρία: Κ. Καρρά
Παναγιώτα Κωνσταντινάκου: Δραματουργικές όψεις της «Γκόλφως» στη θεατρική σκηνή του 21ου αιώνα
Κωνσταντίνα Ζηροπούλου: Εγκιβωτίζοντας την «Γκόλφω»: Το «Πανελλήνιον» του Δημήτρη Δημητριάδη ή ένα πιραντελλικό παίγνιο.
Αχιλλέας Ντελλής: Η περιπέτεια της «Γκόλφως» στον κινηματογράφο.
Συζήτηση
Διάλειμμα – Γεύμα (1 ώρα)
- Προβολή ντοκιμαντέρ: «Η Γκόλφω στην Επίδαυρο» του Η. Γιαννακάκη
Β΄ ΜΕΡΟΣ Στρογγυλό τραπέζι (ΔΙΑ ΖΩΣΗΣ και ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΑ) 15.00 – 17.00
Συντονισμός: M. Φραγκή
Κώστας Αρζόγλου, Δημήτρης Δημητριάδης, Δημήτρης Ήμελλος, Σίμος Κακάλας, Νίκος Καραθάνος, Γρηγόρης Καραντινάκης, Χρήστος Στρέπκος
Γ΄ ΜΕΡΟΣ στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. (Θέατρο Μπάρρυ), Παράσταση στις 21.00
Γκόλφω in progress
Το βίντεο από την ημερίδα: